Fotoğrafa Yeni Başlayanlar İçin Objektifler Hakkında Öneriler

fujifilm, objektif, objektif seçerken, nikon, canon, sigma, tamron, olympus

Ocak 7, 2016 

Fotoğrafı çekilen nesneden yansıyan ışık optik yolu ile film ya da sensör (algılayıcı) üzerine düşer. Bu sebeple, çekilen fotoğrafın niteliğini de objektifler belirler. Çevremizde gördüğümüz 3 boyutlu nesneleri , yüzey üzerine 2 boyutlu olarak ortaya çıkaran objektiflerdir.

Objektif:

Fotoğraf makinasında görüntü üretmeye yarayan mercekler sistemidir. Görüntünün oluşması için birden çok mercek kullanılır. Normalde kapalı bir kutu düşünelim ve ortasına iğne ile bir delik açalım. Nesneden gelen ışık iğne deliğinde toplanır ve kutunun içine girer. Işık dalgaları obje ya da nesnenin farklı noktalarından gelerek iğne deliğine ulaşır ve deliği geçtikten sonra çapraz olarak ilerler. Yani nesnenin altından gelen ışık üstte, üstteki altta, sağından gelen sola, soldan gelen ışık ise sağa gider, işte bu sebepten görüntü alt- üst ters ve sağ-sol ters oluşur. İğne deliği ne kadar küçük olursa, delikten geçen ışığın enerjisi o kadar çok olur ve görüntü bir o kadar kaliteli olur. İğne deliği yerine ise bir mercek konulduğunda görüntü daha keskin ve net olur. Çünkü mercek çok daha fazla ışık toplar.

*Odak Noktası: Merceği geçtikten sonra ışınlar bir noktada kesişirler buna odak noktası denir.

*Odak Uzaklığı : Merceğin orta noktası ile odak noktası arasındaki uzaklıktır.

Birden fazla mercek kullanılmasının sebebi ise , hareket halindeki ışığın mercekten geçtikten sonra farklı odak noktalarına düşmesi sonucu net bir görüntü elde edilemeyebilir. Ayrıca tek mercek kullanıldığında görüntü bükülmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu sebeple, tek merceğin hatalarının düzeltilmesi için birden fazla mercek kullanılır ve bunlara aynı zamanda ‘eleman’ da denir. Bazı tele-objekiflerin içinde 16 tane eleman vardır. Bu kadar çok eleman kullanılmasının sebebi, net, keskin ve düzgün bir görüntü elde edebilmektir.

İnsanın çıplak gözle bakması ile optik yolu ile görmesi arasında çok fark vardır. Bir insanın çevresinde net olarak görebildiği açıya görüş açısı denir. Görüş açısındaki derece kesin ve net sınırları olan rakamlar halinde değildir. Mesela 50, 100 derece gibi.

Objektifin gördüğü açı ise bakış açısı olarak adlandırılır ve keskin sınırları olan bir derece ile ifade edilebilir.

Görüş alanı ise, bakış açısı ve görüş açısının toplamından oluşur.

Odak uzaklığı bazı açılardan önemlidir. Örneğin dar açılı yani uzun odak uzaklıklı ya da tele lenslerde kadrajdaki konu büyürken, geniş açılarda yani kısa odak uzunluğunda ise, kadrajdaki konumuz daha küçük görünür.

Objektiflerin sınıflandırılması odak uzaklığına göre yani bakış açısına göre yapılır. Bir sonra ki konumuz da objektif çeşitlerine gireceğim.

Fotoğrafla  kalın 

Bir cevap yazın